duminică, 1 decembrie 2019

Democratia

De-a lungul sutelor si miilor de ani am avut parte de tot felul de oranduiri, forme de organizare statala si regimuri: comuna primitiva, evul mediu, sclavagism, imperialism, comunism, democratie si altele. De la o vreme, suntem cu totii hipnotizati de ... democratie, un sistem preluat de la vechii greci, forma suprema de organizare si de guvernare, garantia drepturilor omului, catalizatorul dezvoltarii economice, etc.

www.hellodigital.ro

Dar, cu permisiunea ta, am sa-ti insir si cateva defecte, ascunse in spatele vorbelor mestesugite ale propagandei. Minoritatea se supune majoritatii, corect? Dar daca majoritatea este formata din imbecili? Daca 99 de idioti voteaza ceva, iar 1 minte stralucita ar dori altceva, ar avea alte vederi si valori? Cum e cu democratia, e-n regula? Hai sa folosim acum un exemplu mai putin radical: 60% voteaza ceva si 40% cu totul altceva. Fiind democratie, cei 60% castiga si sunt foarte multumiti de rezultat. Dar ce facem cu ceilalti, care for fi profund dezamagiti si frustrati pana la urmatoarea runda de vot?


Este democratia forma suprema de organizare, ne-am blocat aici? Asta e tot ce putem, e varful absolut al inteligentei speciei supreme? Adica, de la Solomon si Pericle incoace nu am mai putut evolua niciun pic? Chiar este neaparat necesar ca unii sa guverneze si altii sa fie guvernati? Pana acum, in toata istoria noastra, marea masa de muncitori saraci sau in pragul saraciei intretin o adunatura de ultra bogati, guvernantii adica, si acolitii lor. Vezi vorba aia romaneasca: "Lupul paznic la stana", asa a fost mereu si asa a fost peste tot, in toata lumea. Oare de ce se ingramadesc toti sa conduca, sa castige alegeri ... oare de ce se roaga de voi sa veniti la vot din 4 in 4 ani? Va zic eu: Ca sa legitimati in continuare sistemul iar ei sa aibe acces in continuare la sumele uriase stranse de la noi. Taxe si impozite acum, biruri pana mai ieri - alaltaieri, cu denumiri diferite dar intotdeauna obligatorii.

Ce-ar fi daca nu s-ar mai prezenta nimeni la vot si le-am transmite in felul asta ca nu avem nevoie de ei si ca ar cam fi momentul sa-si caute de lucru. Cum ar fi sa ne autoguvernam si sa ne gospodarim singuri banii, adica urmatoarea oranduire, asta de dupa democratie, sa fie mai echitabila si mai transparenta. Cum ar fi daca politicienii si alti paraziti sociali ar munci ca sa-si asigure traiul, la fel ca noi.

www.lovedigital.ro

Cum ar fi daca popii si bisericile, adica instrumentul numarul unu de manipulare a maselor ar disparea? Tu nu ai observat ca pana acum, in toata istoria noastra si peste tot pe pamant, in dreapta conducatorului, a regelui sau a faraonului a stat intotdeauna un popa, un cardinal, un episcop, un .. preafericit ceva, responsabil cu manipularea si mentinerea poporului in genunchi? Tu nu ai obseravt ca sunt mai multe biserici pe lume decat scoli? Oare de ce?



Ceea ce imi imaginez si iti propun, mai pe scurt, suna cam asa: Avem de dat, ipotetic, 30% din binele propriu impozit pentru binele comun. Mergem o data pe luna, inainte de salariu, la un magazin sau la benzinarie, si votam pe o tableta simpla, pe baza de buletin, cati bani vrem sa dam la scoala din colt, la asfaltarea strazii, la spitalul cutare sau la sectia de politie ... si gata. Cu regula de trei simpla banii se vireaza direct in conturile acestora. Apoi ... dupa o vreme, se controleaza situatia la fiecare. Ai furat = ti-am confiscat tot ce ai tu si tot neamul tau si te-am bagat la munca silnica pe viata. Cum suna asta?

E doar un gand neterminat dar putem dezvolta ideea impreuna. Doar aici pe media ... oarecum libera. La TV sau la radio n-ai s-auzi asa ceva pentru ca astea sunt instrumente de propaganda deosebit de puternice si sunt de vanzare. Cel care ofera mai mult, indiferent de culoarea politica, va avea posibilitatea sa manipuleze masele asa cum vrea el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu